فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ
پیاپی 14 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1387/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم باوفا صفحه 1
    دیوان رسالت، تنظیم کننده اسناد و مدارک دولتی و مسئول روابط دیپلماتیک مملکت خوارزم با سایر دول و از جمله دیوان های مهم دوره خوارزمشاهیان بود که روسای آن از بین دبیران و دانشمندان برجسته انتخاب می شدند. نامه ها و منشات دبیران و روسای دیوان رسالت شامل: نامه های دیوانی، منشور، فتح نامه و سوگندنامه بود. از میان روسای مهم دیوانی می توان به رشید الدین وطواط اشاره کرد که علاوه بر انجام وظیفه در این سمت، از آن جا که فردی ادب دوست و فضیلت طلب بود، در رونق علمی و ادبی دربار می کوشید. هم چنین می توان از یعقوب بن شیرین جندی، بهاءالدین بغدادی و نسوی نام برد که از دبیران بزرگ نظام دیوانی خوارزمشاهیان بودند. در این نوشتار، برآنیم تا دیوان رسالت و نقش آن در نظام اداری خوارزمشاهیان را مورد بررسی و تحقیق قرار دهیم.
    کلیدواژگان: بهاءالدین بغدادی، رشیدالدین وطواط، محمد نسوی، نامه های دیوانی، خوارزمشاهیان، _ دیوان رسالت
  • سهیلا ترابی فارسانی صفحه 27
    ناامنی های اجتماعی و اقتصادی، بی ثباتی و متزلزل بودن شرایط حقوقی، وجود احکام ناسخ و منسوخ، بی قانونی، امکان مصادره اموال، وجود روابط خویشاوندی و هجوم سرمایه های بیگانه، زمینه های نارضایتی تجار را در عصر قاجار فراهم کرد. لزوم ایجاد این تغییرات سیاسی جهت آشنایی تجار با غرب و ارائه مبانی نظری آن توسط روشنفکران و از طریق روزنامه ها ارائه شد. استقرار دولت مدرن که در آن محور اصلی قانون و ضابطه مندی است، سلطه قانون و تشکیل نهادها و سازمان هایی که خدمات معینی ارائه دهد، حق شهروندی و مداخله در امور سیاسی و نظارت بر کارهای دولت همه از مواردی بود که تجار با مشارکت در جنبش مشروطیت و حضور در مجلس اول و وضع مصوبه های آن در برپایی آن تلاش کردند.
    کلیدواژگان: تجار، قانون خواهی، سرمایه داری عصر قاجار، _ دولت مدرن، مشروطیت
  • محمد زمان خدایی صفحه 45
    اسب جانوری آریائی است، که نام آن در منابع کهن ایرانی چون اوستا و منابع باستانی و مذهبی هند چون وداها و پوراناها آمده است. در نزد ملل باستانی ایران و هند ارزنده ترین قربانی در نزد خداوند «اشوامدا» یا قربانی اسب ذکر شده است. منابع تاریخی ایران از قربانی کردن ماهانه اسبی بر گور کورش بزرگ گزارش می دهند. اسب همراه با کاسی ها که بین النهرین را در قرن هجدهم پیش از میلاد تصرف نمودند، به آن سرزمین وارد و این مقدمه اشتهار اسب در سرزمینی شد، که در قرون آتی و به ویژه پس از سقوط ساسانیان به عنوان سرزمینی عربی شناخته شد.
    سقوط دولت ساسانی و عدم اجازه استفاده از اسب توسط ایرانیان از سوی خلفای اموی و عباسی باعث گردید، که پرورش اسب در ایران دچار رکود گردیده و به تدریج اسب ایرانی به عنوان اسب عربی شناخته شود. به ویژه که از آن پس بسیاری از سرزمین هایی که اسب در آن پرورش می یافت، در زمره سرزمین های مفتوحه عربی شناخته می شد.
    کلیدواژگان: اسب، شتر، نیسا، بین النهرین
  • ابوالحسن شهواری صفحه 57
    پس از فروکش کردن آخرین مقاومت های وابسته به نظام ساسانی، کشور ایران جزئی از بخش شرقی سرزمین های خلافت گردید. در ابتدا برای اداره هربخش از سرزمین های شرقی خلافت، عاملانی از طرف خلیفه مسلمین اعزام می گردید. این عاملان به عنوان نمایندگان تام الاختیار خلیفه عمل می کردند. از زمان طاهریان رابطه خلیفه با امرای مستقل آغاز گردید و در دوران یعقوب لیث، امارت استکفاء تبدیل به امارت استیلا شد، و امرا از چنان قدرتی برخوردار گردیدند که می توانستند خلفا را تعویض، وخود جانشینی را تعیین کنند. از دوره آل بویه، سلطنت وخلافت با هم آشتی کردند. آل بویه با وجودی که شیعه بودند خلفا را به رسمیت شناختند و در مقابل خلفا آل بویه را پذیرفتند. در دوره سلاجقه این رابطه به هم نزدیکتر گردید و خلیفه و سلطان به عنوان مکمل یکدیگر عمل می نمودند.
    در تحقیق حاضر سعی شده است تا روابط ملکشاه سلجوقی، بزرگترین سلطان سلجوقی که به دستیاری خواجه نظام الملک بر تخت سلطنت نشسته بود و خلیفه المقتدی به تصویر کشیده شود. این روابط به صورت کامل و یک دست (از ابتدای سلطنت 465.ق تا مرگ ملکشاه485 . ق) در هیچ متنی نیامده است. لذا با مراجعه به مراجع واشارات پراکنده آنها سعی شده است تا موضوع به روشنی تبیین و تحلیل شود.
    کلیدواژگان: خواجه نظام الملک، ملکشاه، خلیفه و سلطان، بیعت، ترکمانان سلجوقی، المقتدی
  • حسنعلی عرب صفحه 77
    تمدن ایلام از لحاظ جغرافیایی، منطقه جنوب غرب ایران را شامل می شود. این تمدن در مدتهای مدید در برابر تهاجمات بی پایان ملل بین النهرین ایستادگی کرد و در نهایت به دست آشور بانیپال فرمانروای آشوری از بین رفت. در این مقاله سعی بر آنست تا با توجه به آثار و شواهد باستان شناختی که از این تمدن باقی مانده، به بررسی تاثیرات دین، در روند تحول هنر و فرهنگ ایلامی پرداخته شود و به نوعی حضور و سیطره دین در ذایقه و ذوق ایلامیان، روشن گردد. در ابتدا به بررسی دین در ایلام پرداخته می شود تا مشاهدات همسو با اندیشه ایلامیان بازسازی و ارزیابی شود. همچنین نکاتی در مورد آیین، مراسم و باورهای مذهبی ایلامیان آورده می شود تا درک آثار و شواهد باستان شناختی روشن تر گردد. به شماری از مراکز عمده مذهبی ایلامیان اشاره شده است و به تاثیر مذهب ایلام در رشد و تحول هنرهای مختلفی همچون موسیقی، پیکره سازی، معماری، نقش برجسته و مهر سازی پرداخته می شود. لذا مذهب به عنوان بخش مهمی از زندگی ایلامیان تاثیرات مستقیمی در شکل گیری و رشد فرهنگ ایلامی داشته است؛ و شاید بدون توجه به مذهب، تمدن ایلام هیچ گاه به چنین پایه ای از پیشرفت نمی رسید.
    کلیدواژگان: موسیقی، نقوش برجسته، معماری، پیکره سازی، مذهب، هفت تپه، چغازنبیل، ایلام، مهر
  • محمدرضا غضنفری صفحه 97
    زبیر بن عوام از اصحاب پیامبر (ص) فرزندان، همسران و موالی ایشان احادیث نبوی و اطلاعات تاریخی رویدادهای صدر اسلام را روایت کرده اند. آگاهی های حدیثی و تاریخی آنان از این جهت اهمیت دارد که نه تنها ماخوذ از کسانی است که خود شاهد و دخیل در رویدادهای مذکور بودند بلکه به عنوان حافظان اطلاعات اختصاصی خاندان، آنها را به نسل های بعدی و موالی خود انتقال دادند تا با بکارگیری روش های خاصی که به مرور زمان شکل گرفته، از منابع احادیث و اخبار صدر اسلام بشمار آیند. اگرچه ابعاد سیاسی نظامی آل زبیر در تاریخ اسلام برجسته تر به نظر می رسد، ولی ابعاد علمی فرهنگی این خاندان نیز قابل توجه و تامل است و نباید از نظرها دور بماند؛ بویژه این که علل و انگیزه های رویکرد آنان به نقل احادیث و اخبار جای توجه و دقت نظر دارد. بدین منظور بررسی این عوامل موضوع مقاله حاضر است.
    کلیدواژگان: راویان، انگیزه ها، روایات و موالی، آل زبیر
  • ابوالحسن مبین صفحه 129
    حکومت غزنویان در دوره پادشاهی سی و دو ساله سلطان محمود (421-387/ 1030-997م) با روحیه نظامی گری و توسعه طلبی، ضمن گسترش قلمروی ارضی از یکسو، و از طریق انجام فتوحات و کشورگشایی تحت عنوان غزوه و جهاد، از سوی دیگر، به غنائم و منافع مادی فراوانی دست یافت. این امر زمینه افزایش قدرت و شهرت و اعتبار این حکومت را فراهم آورد و آن را به وسیع ترین امپراتوری شرق قلمروی خلافت اسلامی مبدل ساخت.
    یکی از نواحی مهم در سرحدات خراسان بزرگ که زمینه توسعه قلمرو و ثروت را برای غزنویان و به خصوص سلطان محمود غزنوی مهیا نمود، ولایت ثروتمند و پرمنفعت خوارزم بود که در این زمان در دست یکی از افراد خاندان آل مامون قرار داشت. این ناحیه با استفاده از موقعیت و در فرصت مناسب توسط قوای نظامی در سال 408/1017م به تصرف دولت غزنوی درآمد.
    از آن جایی که تصرف ولایت خوارزم یکی از مهمترین رویدادهای سالهای میانه پادشاهی سلطان محمود محسوب می شود، مقاله حاضر براساس منابع اصلی آن دوره، به بررسی دلایل سیاسی و اقتصادی محمود از این اقدام و چگونگی تهیه مقدمات برای انجام این کار و نحوه ضمیمه نمودن ولایت خوارزم به حکومت غزنوی و نتایج آن می پردازد.
    کلیدواژگان: آل مامون، آلتون تاش، سلطان محمود، خوارزم، ابوالعباس مامون، گرگانج، غزنویان
  • سید مرتضی موسوی جاجرمی صفحه 155
    قرن چهارم هجری، به علت ظهور فقها و متکلمین بزرگ شیعی و نیز روی کار آمدن دولتهای شیعی چند و هم کاهش اقتدار خلافت عباسی – بزرگترین حامی جهان تسنن – یکی از ادوار درخشان و مشعشع تاریخ تشیع به شمار می رود. قبل از این عصر، مذهب تسنن، بر جهان اسلام غلبیت داشت. اما در قرن چهارم با پیدایش دولتهای شیعی: آل بویه، مصر، حمدانیان زیدیه یمن، علویان طبرستان و.. . جریان به سود مذهب تشیع ورق خورد که بر اثر آن نفوذ شیعه در همه جا فراگیر گردید.
    پیدایش دولتهای شیعی ونیز تلاش و کوشش بی وقفه علماء شیعی، دو عامل مهم و اساسی در گسترش و توسعه تشیع در این برهه از زمان به شمار می رود. فعالیتهای فقها و متکلمین شیعه به اشکال مختلف به صورت: جمع آوری احادیث، تربیت شاگردان، تدوین فقه و کلام، مبارزه با بدعت ها و انحرافات فکری، تاسیس حوزه ها و مراکز علمی، بهره برداری از امکانات دولتی، تاسیس مساجد و برگزاری مراسم شیعی.. . خود نمایی نمود. نظر به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر بر آن است تا نقش و جایگاه متکلمین و فقها را در این رابطه، مورد بررسی و مطالعه قرار دهد.
    کلیدواژگان: فقها و متکلمین، قرن چهارم، گسترش تشیع، میراث شیعه، دین و دولت، دولتهای شیعی
|
  • Ebrahim Bavafa Page 1
    Divan Resalat was part of administratiue system (Divansalary) of Khawrazmshahian which consisted the Divans letter, Manshur, Fathnameh and Sogand nameh. The head of divan Resalat was choosen by the king and from among famous court men and famous scientists. Its main responsibility was making diplomatic connectin between diferrent sections of gouermet and other country Rashid – Adin Vatvat was on of the most famous of Divan in this period. He not only did his job very well, but also he could develop the kharzamian scintific and administration system as well. Yaghub Ibn-Shirin Jandi,Baha Al-din Baghdadi and Nasavi were other gteat Dabirs in Kharazmshahid’s. In this work,it’s tried to study Divan Resalat and it’s function in administration system of Kharazm shahids.
    Keywords: Divan Resalat, Divani's letters, Rashid, Aldin Vatvat, Baha Al din Baghdadi, Mohammad Nasavi, Kharazmshahid
  • Soheila Torabi Farsani Page 27
    Before the advent of constitutionalism, social and economic insecurity, legal instability, abrogation of verdicts passed by Mujtahids, lack of any established laws, possibility of confiscation of wealth, and an intrusion of foreign capital into the country provided discontent for the Iranian merchants’. By this time, the merchants had gained a thorough familiarity with the West through the advocation of theoretical basis of the Western thought by the intellectuals and the newspapers. The merchants participated in the constitutional revolution and took part in the first Majlis in which they tried to pass laws to ensure liberty for all citizens, public participation in the political affairs of the country and government transparency. In this paper it has been tried to examine the Role of merchants in these development based on the available documents.
    Keywords: Constitutionalism, Modern State, Seeking Laws, Merchants, The Constitution
  • Mohammad Zaman Khodai Page 45
    The horse has been Known as an Arian animals and its name has been mentioned in Avesta and religious books of Hindus, Vedas and Pooranas. Arians believed that the most acceptable sacrifice to the god was horse sacrifice which was known to ancient Iranians and Indians as "Ashwameda". The Iranian historical sources indicate that every month a horse was sacrificed on the grave of Cyrus the Greut the founder of Aehaemenid dynasty. Horse along with the Kassits who conquered Mesopotamia entered that region in the eighteenth century B.C and it was the beginning of an era when the Iranian horse became Famous in that region specially It was considered as an Arabian territory after the fall of the Sasanians. The collapse of the Sasanians and strict orders of Omavid and Abbasid's khalifs that the Iranians were not allowed to ride the horse in the presence of Arabs caused the Iranians not pay attention to horse riding or to breed the horse and it gradually resulted that the Iranian horse was known as Arabian horse. The factor which accelerated this fact was that most of the territories wherein the horses were bred had come under the sokernity of the Arabs.
    Keywords: horse, mesopotamia, nisa, camel
  • Abullhassan Shahvari Page 57
    After the defeat of last resistance, of Sasanid dependent territories by Arabs, Iran became a part of eastern section of caliphate territory. In order to govern the section, at the beginnings, some agents who were plenipotentiaries, were sent there by khalifa. After Taherid era some chang took place in relationship between those governers and khalifa. From taherid period some semi-independent governer took shape which taheryan was one of them. In Yagub leyth period Emyrat of Estekfa chang to Istilae. In this kind of governer ship, the governer got much power and even the could interfere in khalifa appointment or euendismissing them. Since ale Buyid era, the made up a god relationship with caliphate and they recognized caliphate, and vice versa. Those relations improved in Slajugh period, so that khalifa and sultan would compel monetarily. In current research it has been tried to illustrate the relations between Malek shah Seljuk, the gratest Seljuk sultan who got the throne with the assistance khajeh Nezamalmulk, with khalifa almgtdy. Since this the relations have not been mention has not been cited clearly in historical books. I have tried to examine it through other related sources.
    Keywords: The Seljuk Turkman, Khalifa, Sultan, Malekshah, Khajeh Nezamolmolk, Almoghtadi
  • Hasanali Arab Page 77
    Elam civilization geographically includes Southwest area of Iran. This civilization that resisted the recurrently attack during several millenniums was finally destroyed by Assyrian Empire Assur Banipal in 646 BC. In this article an attempt was made to study the effect of religion on Elamite art and culture and people life, based on an archaeological remains and pieces of evidence found in southwest Iran, Elamite teritory. In order to recognize the importance of religion to Elam people and the possible influence of their neighbor countries. first, we study religion in Elam. then in order to understated archaeological remains better, some points will be made about religious ceremonies. Also a number of Elamite main religion centers have been mentioned and some pointes have been made about the impact of Elamite religion on the formation and evolution of arts such as music, sculpture, architecture, base on relief. Finally, it will be evident that religion as an important part of people’s life has had a direct impact on the formation, and development of Elam: culture; that without religion, perhaps Elam civilization would have never progressed so much.
    Keywords: Elamite Religion, Architectural, Sculpture, Chogha Zanbil, Haft Tappe, Music, Relief, Seal
  • Mohammad Reza Ghazanfari Page 97
    Zubeir ibn Awwam one of the companions of prophet (p.b.u.h) his sons, wives and vassals had quoted prophetic narratives and historical information about the events of early Islamic period. Their historical and traditional advices have been transmitted to next generation it is because they not only are derived from persons who had participated in those events, but also as protectors of the special information of dynasty. They were recognized as one of the resources of traditions and narratives with employing special methods that was current in course of time. Although political and military aspects of Zubair dynasty are more prominent in the history of Islam; but scientific and cultural aspects of this dynasty are also considerable and remarkable which can not to be neglected. In this paper it has been tried to exmine the motine and the reasons that this dynasty have choosen new approach in narrating the early Islamic history traditions.
    Keywords: Zubeir dynasty, motives, narrators, traditions, vassals
  • Abulhassa Mobayen Page 129
    Ghaznavids during the thirty two years of sultan Mahmouds rule (388- 421A.H) Followed an expansionism policy. Many campain and incursion that conducted under name of Gazveh and Jihad brought them a lot of wealth and trophies. These materials and trophies all together brought them more power and reputation and credibility. Accordingly they were known as largest Islamic empire in the East of Islamic caliphate. One of the most important and wealthy territory in Khorasan which after its conguest provided them more reputation income and wealth was kharzam, that in this time was ruled by Al-mannids this region came under control of ghaznavids in 408 AH. Since the eapture of the province was one of the most important events of Sultan Mahmud Kingdom, this article based on sources that period, it is going to review the political and economic reasons that Mahmud campained againt Kharazm and how he could captured it and what was the result of it.
    Keywords: Kharazm, Gorganj, Abul, Abbas Mamun, Ghaznavids, Al, e Mamun, Sultan Mahmoud, Altontash
  • Seyed Morteza Mousavi Jajarmi Page 155
    The fourth century, due to the emergence of important shies Faghihs & motakallmins (lecturers) and the rise of shies government and the decrease of some Abbasid caliphate authority- the worlds lowgest suppter of Sunni is one of the brilliant and bright periods in shies history. befor this period, Sunni religion was the major religion. But in forth century with the emergence of shies states: like Boyid in Iran, Egypt, Yemen zydynid Hamdanid and Alavid in Tabarestan ate. The emergence of shies states and the attempt of shias Ulama are two important and Fundamental Factor in development and expansion of shiism. The role of Faghihs and lecturers in collecting Hadith training students (Talabeh), developing jurisprudence and theology activity against innaveliascands, Fundation of scientific centres and schools, utilization of public facilities for religious purpose all regarded as the main reason for development of shiessm in this period.
    Keywords: the fourth century expansion of shies, shies states fag hihs, lecturers, religion, government, shiesde heritage